Undulat.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av undulat
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerFør du skal kjøpe undulat

Hva du bør tenke over – før du skaffer deg undulat
Før du kjøper en undulat må du være sikker på at du kan gi fuglen det den krever for å ha et aktivt og godt liv. En undulat som ikke trives er verken til glede for seg selv eller omgivelsene.

Det anbefales at familien leser om hvordan undulater skal stelles og temmes og sørger for at alle er godt forberedt på det nye familiemedlemmet. Det finnes en rekke bøker om undulater i handelen. De fleste gir deg god innføring i stell av fugler og valg av riktige fôrprodukter. Ikke minst lærer de deg å forstå fuglenes væremåte, noe som deg enda større glede av å oppleve dem på nært hold.

Undulaten er svært sosial av natur og bør fortrinnsvis holdes i par eller i flokk. Har du en fugl som er ikke er særlig tam og/eller er mye alene er det best for den å få selskap av en ektefelle. To hanner blir også gode venner og har stor glede i å beundre hverandres talegaver.

Dersom du ønsker å ha en enslig fugl må du ha mye tid til den og la den få være med familien der ting skjer. Moderne familier hvor begge ektefeller er yrkesaktive er et dårlig utgangspunkt for å ha en enslig, tam fugl. Er undulaten alene i perioder på dagen er det lurt å sette på radio som selskap. Stillhet er unaturlig for fugler som fra naturens side lever i støyende flokker.

Mange ønsker å temme én fugl før de anskaffer en partner til den. Dette kan være en fin måte å få et tillitsfullt fuglepar på, men ikke vent for lenge med å anskaffe fugl nummer to. I et undulatekteskap er det hunnen som er sjefen på hjemmebane. For en gammel "ungkar" kan det være en for stor overgang plutselig å skulle styres av et "geskjeftig kvinnfolk".

Fuglehold medfører en del støv og søl. Tomme frøskaller og løse dun fyker lett ut av buret og fint støv dannes også fra fjærene. Er dette et stort problem i ditt hjem bør du ikke bli fugleeier.

En eller noen få undulater er vanligvis greie husdyr som ikke sjenerer nabolaget, de er velegnet også i blokkbebyggelse. Hannene kan imidlertid bli noe høyrøstede, og det er en kjent sak at de gjerne vil ha mange ord med i laget dersom det er gjester på besøk.

En undulat kan i fangenskap bli opptil 10 år. Det finnes også eksempler på undulater som har blitt langt eldre enn dette. Du må altså være forberedt på å stelle fuglen daglig i mange år hvis du skaffer deg undulat.

Barn og undulater
Undulater er populære familiemedlemmer, spesielt i barnefamilier. Unge fugler er lette å temme og de er nysgjerrige og lekne. De fleste kjenner noen som har en veldig tam og hyggelig fugl som attpåtil kan snakke litt, og ønsker seg en maken.

At barnet får nærkontakt med en levende fugl og lærer dens vesen å kjenne er en fin opplevelse å ta med seg senere i livet. På den annen side tåler ikke en undulat hardhendt behandling. Små barn eller husdyr i familien kan lett forårsake ulykker for fuglen. Barn har som oftest helt urealistiske forventninger til hvor fort fuglen skal bli tillitsfull, og de har sjelden tålmodigheten og de rolige bevegelsene som skal til for å temme en fugl. Det beste er derfor at voksne tar hovedansvaret for fuglen og temmingen, spesielt i familier med små barn.

Undulaten i ferien
Undulaten kan være med på hytte- og campingturer hvis buret kan plasseres trygt for barn, hunder, katter og rovfugler på feriemålet. Fuglen må ikke settes igjen i en varm bil og tåler ikke trekk fra bilvinduer. En mindre transportkasse kan være mer egnet under selve bilturen enn et stort bur.

Ellers er det som oftest ikke så vanskelig å få en hyggelig nabo til å ta seg av fuglen. En fornuftig fugleeier planlegger slikt i god tid før ferien. Gi nøye instruksjoner om rutiner for stell og fôring, og oppgi også nummeret til veterinæren i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

 
Copyright © Undulat.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov
om opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Undulat.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.