Marsvin.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av marsvin
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerFør du skal kjøpe marsvin

Hva du bør tenke over - før du skaffer deg marsvin
Marsvin er sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper. Flere kjønnsmodne hanner kan ikke gå sammen, da de vil slåss og skade hverandre. Kastrerte hanner kan både gå sammen med hverandre og med hunner. Flere hunner kan også være sammen. Inntil dyrene har blitt vant til hverandre bør de ikke være sammen uten oppsyn. Marsvin trenger god plass for å trives og de har også behov for trygge gjemmesteder i hjemmet sitt.

Marsvin har en naturlig levealder i fangenskap på opp til 10 år. Du må altså være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år hvis du skaffer deg marsvin. Selv når kjæledyr anskaffes til barn er det de voksne som må ta hovedansvaret for dyrets velferd.

Når du kjøper et marsvin skal du være spesielt oppmerksom på at det ikke har utflod fra nese, øyne, ører eller munn. Pelsen skal være blank og tett og ikke tilsølt med avføring eller urin. Avføringen skal være fast uten tegn på diaré. Dyret skal ikke være avmagret, men i godt hold, og pusten skal være regelmessig og lydløs. Et marsvin er avvent fra sin mor ved 4 ukers alder.

Marsvinet i ferien
Før du drar på ferie må du forsikre deg om at pålitelige personer kan passe marsvinet ditt. Gi nøye instruksjoner om rutiner for stell og fôring og oppgi også nummeret til veterinæren i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Marsvinet kan også tas med på ferier innenlands, men da må man ta hensyn til dyret underveis og på feriestedet. Støy, trekk, temperatursvigninger og flytting av buret vil uroe dyret og bør mest mulig unngås. Syke og svake dyr, samt dyr med diende unger må ikke utsettes for transport eller andre stressende begivenheter.

 
Copyright © Marsvin.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Marsvin.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.