Marsvin.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av marsvin
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerFôring av marsvin

Marsvin er vegetarianere som er tilpasset å spise gress og planter. Høy av god kvalitet og friskt gress og friske planter som løvetann og groblad, bør være basisen i marsvinets kosthold, og gis daglig. Pass på at høyet er tørt og støvfritt. Muggent høy og grøntfôr kan medføre sykdom og i verste fall død for marsvin. Grønnsaker, salat, rå eller kokte poteter og små mengder frukt, gjerne sitrusfrukt, gis som tilleggsfôr.

Det er viktig at det til enhver tid er rikelig med høy og grener å gnage på i buret. Mangel på hard mat å gnage på kan gi problemer med forvokste tenner. Gi gjerne friske, usprøytede grener fra frukttrær med blader og knopper. Marsvinet har ikke evnen til å fremstille C-vitamin selv og trenger derfor dette tilført i fôret. Dette kan gjøres ved å fôre med C-vitaminrik frukt eller gi C-vitamin i for eksempel vannet. Mangel på vitamin C kan fremkalle forkjølelse, skjørbuk og tannsykdommer.

Marsvinblanding fås kjøpt i dyrebutikken. Det er spesielt drektige og diende hunner og marsvinunger som har behov for marsvinblanding. Marsvin har en glupende appetitt og blir fort fete hvis de får for mye næringsrik mat. Én til to spiseskjeer marsvinblanding daglig er nok for et marsvin i normalt hold. Marsvin drikker lite vann hvis de fôres med mye grønt og lite tørrfôr, men dyr i fangenskap skal alltid ha tilgang til frisk vann. Mineralstein bør også være tilgjengelig for marsvinet. Dette fås kjøpt i dyrebutikken.

 
Copyright © Marsvin.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Marsvin.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.