Undulat.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av undulat
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
Linker



Biologi og oppdrett

Kort innføring i undulatens biologi
Undulatene er små, grønne parakitter (langhalede papegøyer) fra Australia. Der lever de i store flokker og hekker gjerne i kolonier hvor hunnene ruger i hule trær. Halvmodne gressfrø fra Australias gressletter er den viktigste matkilden, men de spiser også andre typer mat. Flokkene kan bevege seg over store områder hver dag på jakt etter føde og vann. Hunnene blir igjen i redene, ruger egg, varmer og mater de minste ungene. Hannene forsørger familien ved å samle mat som han gulper opp og mater hunnen med. Hannen tar over oppdrageransvaret når ungene kommer ut og skal lære å finne mat selv. I fangenskap har dette kjønnsrollemønsteret blitt noe utjevnet og mange hanner deltar mer inne i redekassen.

Oppdrett og hold av undulater som tamfugl ble først populært i England på 1840-tallet. Undulaten finnes nå i en rekke varianter når det gjelder farger, vinge- og kroppstegninger, og den er Norges mest populære burfugl. Den vanlige undulaten, som omsettes i store mengder i dyrebutikker, er mest kjent. Det finnes også en utstillingsvariant av undulat, ofte kalt engelsk undulat. Utstillingsundulatene har vært selektivt avlet i mange generasjoner med det resultat at de er mye større og fyldigere med annen hodefasong og reisning enn den vanlige undulaten. Er du interessert i å drive med utstillingsundulater kan du ta kontakt med Norske Tropefuglforeningers Landsforbund som kan gi deg mer informasjon.

Oppdrett
Det å drive oppdrett er et stort ansvar. De fuglene du er med og setter til verden skal få en bra oppvekst med riktig ernæring og senere gode hjem. Du må også ta ansvar for arten som helhet ved at du ikke avler videre på svake, misformede eller syke dyr.

Fuglene bør være minst ett år gamle, ikke i fjærfelling, og ellers i god hekke-kondisjon for å brukes i avl. Ikke la fuglene ha mer enn to kull unger av gangen før de får et halvt års hvilepause ved at du fjerner tilgjengelig redeplass og rede-materiale.

Riktig ernæring er spesielt viktig, både før og under hekketiden. Ekstra eggefôr, kraftfôr, mineral- og vitamintilskudd hører med. Les bøker, søk råd i faghandelen og hos erfarne fugleeiere.

Et undulategg ruges i 18 dager før en naken og hjelpeløs kylling skjærer og presser seg ut. Den er helt avhengig av foreldrenes pleie de første ukene av sitt liv. Det er en stor opplevelse å følge med på fuglenes familieliv. Et undulatpar lar seg vanligvis ikke forstyrre av at du tar noen raske kikk ned i redekassa hver dag.

Leveringsalder
En undulatunge bør ikke tas fra foreldrene før den kan spise selv, vanligvis fra seks ukers alder. Du bør legge frø løst i bunnen av buret, bruke hirsekolber, ekstra eggefôr/kraftfôr og dessuten sørge for at vann og mat er lett å finne når du får en så ung fugl i huset. Til gjengjeld er den unge fuglen meget lett å temme. Er det en tam undulat du vil ha bør du vente med kjøpet til du er sikker på at du finner et helt ungt individ.

En ung fugl med kraftig blå, grå eller grønn farge vil ofte ha rester av mørk pigment igjen på nebbet. Normaltegnede ungfugler har stripetegninger fra ryggen og helt ned mot vokshuden (feltet over nebbet med neseborene). Alle disse tegnene kan variere med fuglens kroppsfarger, tegninger og pigmentering ellers. Det samme gjelder synlig kjønnsforskjell. Unge hanner har normalt kraftigere hode og ofte lillarosa farge på vokshuden mens hunnene relativt raskt begynner å få hvitaktig pigmentering rundt neseborene.

Voksne fugler har en tydelig, ren hvit eller gul maske på "ansiktsdelen" av hodet. Hannen har vanligvis en metallblå vokshud over nebbet, mens hunnens er mer kittfarget eller brunlig og ofte litt fortykket. Fugler som er brokete eller i lyse fargevarianter viser ikke alltid disse fargene så tydelig.

 
Copyright © Undulat.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov
om opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Undulat.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.