Undulat.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av undulat
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerHåndtering og temming

Undulater er sosiale vesener. En tam fugl krever mye kontakt med sin eier. Ekstra stas er det å sitte på fingeren nær opp til munnen og prate eller bli pratet med. Ofte vil fuglen gulpe opp og tilby halvfordøyde frø og bokse med nebbet. Fugler flest liker ekstra godt å bli klødd på hodet. De løfter hodefjærene for å vise at de liker å bli klødd.

Ved temming av undulatunger og ungfugler må du ha rolige bevegelser, bruke god tid og være tålmodig. Ha hånden din inni buret mens du prater med fuglen, men ikke forfølg den rundt i buret. Når fuglen har vent seg til dette kan du trykke en finger rolig mot brystet dens. Da vil den nesten automatisk klatre opp på fingeren din. Prat med den, tilby godbiter og klø den på hodet inni buret. Først når den er vant til å gå på hånden din kan du begynne å ta den ut av buret.

Taletrening er tålmodighetsarbeid. De fleste begynner med å gjenta fuglens navn. Snakk høyt og tydelig, ellers får du bare utydelig mumling tilbake. Det tar ofte tid å lære fuglen det første ordet mens de neste ordene går lettere. Hannene er vanligvis de beste talerne.

Fugler som ikke er tamme fraber seg intim menneskelig kontakt og dette må respekteres. Må de håndteres en gang i blant er det best med et fast grep: la tommel og pekefinger støtte hodet på hver side, slik at fuglen ikke får anledning til å vri hodet og bite. De andre fingrene låser kroppen slik at vingene fikseres i normal stilling inntil kroppen og ikke skades.

 
Copyright © Undulat.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov
om opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Undulat.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.