Undulat.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av undulat
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerHelse og sykdommer

Forebyggende helsestell
Fuglene er meget nøye med fjærpleie og greier dette vanligvis utmerket selv. Nye fjær vokser ut som pigger med et hylster ytterst som fuglene fjerner. De har fra naturens side myteperioder (skifte av fjærdrakt) et par ganger i året. I denne tiden er det ekstra viktig med vitamin- og mineraltilskudd.

En frisk undulat som får riktig ernæring og lever et aktiv liv, vil vanligvis ikke ha problem med at nebb og klør blir for lange. En ørliten skjevhet i nebb eller tær kan likevel forårsake at disse ikke slites normalt og derfor må klippes. Ta et fast grep om fuglen, hold den i godt lys slik at du unngår å klippe i blodårene, og bruk en negleklipper. Søk råd hvis du føler deg usikker.

Øyne og ører (sistnevnte under kinnfjærne) trenger ingen oppmerksomhet, med mindre det oppstår skader/betennelser og lignende. I slike tilfeller må du søke veterinærhjelp.

Helse og sykdom
En frisk fugl har klare øyne, stram ren fjærdrakt, er i normal aktivitet og har god appetitt. Den kan ha noen hvileperioder på dagen, men våkner momentant ved forstyrrelser. Den beste medisin er å forebygge sykdom og skade med riktig ernæring og omtanke for å unngå fysiske ulykker.

Fysiske skader på kroppen, hjernerystelser, brukne vinger og bein er lett å oppdage. Bruddskader og store sår krever veterinærhjelp. En øm, forstuet fot vil vanligvis leges på noen få dager ved at fuglen selv ikke belaster den og holder den i ro. Små, ubetydelige sår kan man rense selv og evt. forsegle med flytende plaster.

Løs mage, slim omkring nebb og lignende kan være tegn på en rekke sykdommer som må diagnostiseres etter prøver hos veterinær.

For en hunnfugl kan løs mage være tegn på at hun snart skal legge egg. Har hun i tillegg fyldig buk og får plutselig dårlig almenntilstand og vansker med å fly, kan dette skyldes at egget ikke kommer ut på normalt vis. Ved å undersøke fuglen forsiktig vil du kunne kjenne egget inni den oppsvulmede buken. Varme, ro og noen dråper kroppsvarm olje i kloakkåpningen kan hjelpe. Kommer ikke egget ut og tilstanden forverres må du søke hjelp raskt, hos fugleveterinær eller erfarne oppdrettere. 

De fleste sykdommer kommer "snikende". Fuglen blir kanskje noe roligere enn ellers. Kanskje taper den kroppsfylde og blir tynn slik at brystbeinet tydelig kan kjennes, eller den blir tykk, får mage, svulstformede utvekster eller lignende. Slimete oppkast, kramper, brusing med fjærene og unormalt mye soving er sikre sykdomstegn. Ofte vil ikke eieren skjønne at fuglen er syk før den er døende. Derfor er det viktig å reagere raskt og søke veterinærhjelp med én gang i stedet for å vente og se.

Førstehjelp når en fugl er syk er ro og ekstra varme. Dessuten må du nøde den til å spise, vekke den litt og tilby sukkervann, hirsekolber m.m. En syk fugl dør fort hvis den ikke får i seg tilstrekkelig næring.

Smitte
Enkelte sykdommer kan smitte mellom fugl og mennesker. Ikke ha for intim kontakt hvis fuglen viser sykdomstegn eller når du selv er forkjølet. Skulle noen i husstanden bli utsatt for kraftige lungebetennelser og luftveisinfeksjon bør det nevnes at det er fugl i huset, slik at pasienten for sikkerhets skyld sjekkes for papegøyesyke (aviær klamydiose).

 
Copyright © Undulat.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov
om opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Undulat.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.