Undulat.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av undulat
Temming
Helse og sykdom
Biologi og oppdrett

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerKrav til miljø og nødvendig utstyr

En vanlig undulat koster omkring 350 kr i dyrebutikken. Innkjøpskostnadene vil variere, særlig med hvilket bur du velger.

Bur/voliére
Når du kjøper fugl er det viktig å legge mye omtanke og helst noen ekstra penger i å kjøpe et godt bur. Det bør være størst mulig og gi undulaten mulighet til å fly mellom sittepinnene. Unngå små, runde bur. Fra 80 cm lengde og oppover er å anbefale. Selv om du har planer om å slippe fuglen ut hver dag, vil det helt sikkert være mange ganger dette ikke passer så bra. Buret må derfor kunne være et fullverdig hjem for fuglen, samtidig som det verner den for farer utenfor. Tenk også på at buret skal være solid og lett å holde rent. Et skikkelig bur koster fra kr 1000 og oppover.

Bytt gjerne ut sittepinnene i ferdigkjøpte bur med naturgreiner (for eksempel fra usprøytede frukttrær). Dette gir fuglene anledning til naturlig atferd med gnaging av bark og knopper, noe som også gir nebbet naturlig slitasje.

Et voliére (ekstra stort bur) anbefales, særlig hvis du vil holde flere fugler sammen. Det kan bygges innendørs, gjerne med egen uteavdeling til sommerbruk. Her finner du mange tips i bøker. En dyrebutikk kan hjelpe deg med å bestille ferdige voliere-elementer eller fuglenetting hvis du velger å bygge voliére selv.

Buret bør plasseres på et stødig underlag, helst inntil en vegg og utenfor rekkevidde for eventuelle små barn, hunder og katter. Det bør stå lyst, men ikke slik at fuglen kan bli overopphetet av direkte sol eller andre varmekilder. Trekk fra åpne vinduer og dører er også svært skadelig. Plassering rett ved fjernsynsapparatet, i kjøkken med stekeos, damp og bruk av teflonprodukter, passiv røkning o.l. kan være helseskadelig for fuglen. Holdes fuglen som tamt familiemedlem bør den få en sentral plassering i huset hvor den får følge med på det som skjer og kommunisere med familien.

Tamme og tillitsfulle fugler bør gis anledning til å fly løs i rommet, helst hver dag. Du bør alltid være til stede og ha kontroll over situasjonen. Vanlige farer er åpne vinduer, andre husdyr, giftige planter, biting på ledninger, åpne flammer, fulle oppvaskkummer og ubetenksomme småbarn. Fugler kan også falle ned bak tunge skap eller krype inn i de underligste smutthull. Er det ikke mulig å slippe fuglene ut i rommet for å fly må buret eller voliéret være så stort at fuglene kan tilfredstille flygebehovet inne i det.

På varme, vindfrie sommerdager kan buret godt flyttes utendørs, for eksempel på terrassen. Fuglen må alltid ha mulighet til selv å søke skygge, fest håndkle eller lignende over deler av buret. Du må også sikre buret mot katter, hunder og ikke minst rovfugler som for eksempel skjærer.

Skjellsand
Å spise sand er viktig for undulatens fordøyelse. Sand med knuste småskjell er i tillegg en fin kalkkilde. Det er ofte praktisk å strø sand i bunnen av buret, da unngår du at avføring setter seg fast rett på burbunnen.

Leker
Undulaten er nysgjerrig og leken. Det finnes mange velegnede leker i handelen, som for eksempel bjeller og husker. De senere årene har det også dukket opp "beskjeftigelsesleker" som er fin aktivisering for fuglene. Speil og kunstige plastikkundulater er veldig populære hos enslige fugler, som opplever dette som en slags partner. Slike leker kan imidlertid ikke erstatte en levende ektefelle. Det kan være lurt å vente med slikt leketøy til fuglen er tam, slik at ikke leken får all oppmerksomhet.

Rengjøring
Buret bør rengjøres ukentlig. Fôrkopper med bløtt fôr, vannbeholdere etc. må tømmes og vaskes daglig. Nødvendig renhold av voliérer avhenger av fugletetthet, størrelse og bunnforhold.  

 
Copyright © Undulat.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov
om opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Undulat.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.